Nieuws

Een verhaal op een heel bijzondere plek!
 

Maak op 2e Pinksterdag een fietstocht langs 4 kastelen voor 4 verhalen


Voor de Dag van het Kasteel hebben de Schrijvers van de Ronde Tafel een bijzonder boek geschreven. Iedere schrijver heeft een kasteel bezocht, en daar een verhaal over geschreven. De verhalen zijn gebundeld in een boek dat 'Verborgen Verhalen' heet. Het kasteel uit mijn verhaal is Huis Schouwenburg en ligt in 't Harde. Vroeger kwamen er altijd veel kinderen logeren op Schouwenburg en mijn verhaal gaat over de avonturen die ze op het landgoed beleefden tijdens een snikhete zomerdag in 1947.  

Dit vertelevenement is speciaal voor kinderen, al mogen ze ook hun ouders, grootouders of andere familieleden meenemen. Er zijn vier prachtige fietsroutes uitgestippeld waarvan je één kunt kiezen. Elke fietsroute voert langs vier verschillende kastelen. Ik ben op 2e Pinksterdag, maandag 21 mei op Landgoed Schouwenburg. Het landgoed is open van 11.00 tot 16.00 uur en ik lees mijn verhaal daar vijf keer voor. Het huis en de tuin zijn op deze dag ook te bezichtigen. 

Landgoed Schouwenburg, Schouwenburg 2, 't Harde 0525-655819. Op de pagina van Schouwenburg vind je meer informatie.        

Dit Verhalen Vertelevenement wordt in Gelderland georganiseerd door de NKS. Je kunt het boek Verborgen Verhalen kopen op elk kasteel op de route.

zie ook www.dagvanhetkasteel.nl

 

 

 

 

Schoolschrijver in Termunterzijl

Dit jaar ben ik Schoolschrijver in Termunterzijl, bovenin Groningen. De fusieschool De Munte Woldrakkers ligt vlak aan het water, al kun je de zee niet zien. Dat komt omdat er een dijk voor zit. Maar het is wel een heel mooi plekje! Op 7 februari werd ik ontvangen op school. Alle leerlingen waren daarbij en ze lazen om de beurten een woord van een gedicht dat ging over lezen. Heel erg leuk bedacht!

Als Schoolschrijver ben ik een half jaar elke week een uur in dezelfde klassen dit jaar in de klassen 5, 6 en 7/8. Omdat je daardoor veel meer tijd hebt, kun je allemaal leuke dingen doen zoals voorlezen, verhalen schrijven, praten over boeken, taalspelletjes doen en gedichten schrijven. Ik hoop dat we veel plezier zullen hebben en natuurlijk ook dat de kinderen veel zullen leren!

 

 

Bloedzusters kerntitel van de Jonge Jury 2018

Bloedzusters is een van de kerntitels van de Jonge Jury van dit jaar. Als je dit het allerleukste boek vindt uit dit lijstje, kun je erop stemmen. Op woensdag 6 juni is de feestelijke uitreiking van de Jonge Jury prijs in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Stemmen kan hier. En als je aanwezig wilt zijn bij de uitreiking, er zijn nog kaartjes! 

 

 

Bloedzusters op shortlist Thea Beckmanprijs

Bloedzusters stond op de shortlist voor de Thea Beckmanprijs, de prijs voor het beste historische jeugdboek. 

De genomineerden 2017:

  • Jan Heerze – Gevaarlijk geheim
  • Marian Hoefnagel – Romeinse tweeling
  • Marjolein van Rest – Weg
  • Rob Ruggenberg – Haaieneiland
  • Annejoke Smids – Bloedzusters

Bij de toekenning van de Thea Beckmanprijs wordt onderscheid gemaakt tussen twee leeftijdsdoelgroepen, die om en om bekroond worden. Voor de Thea Beckmanprijs 2017 selecteerde de jury oorspronkelijk Nederlandstalige historische jeugdboeken voor lezers vanaf 12 jaar. Daarbij is gekeken naar titels die sinds medio 2015, de laatste keer dat de prijs voor deze doelgroep uitgereikt is, zijn verschenen. Daaruit is een longlist van tien titels en vervolgens een shortlist van vijf titels opgesteld.

Dit zei de jury:

Onder de criteria die de jury bij haar beoordeling hanteert, spelen literaire kwaliteit en historische zeggingskracht een gelijkwaardige rol. De vijf boeken die zijn genomineerd, voldoen allen aan deze criteria en bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende verhalen, goed verteld en aantrekkelijk voor de doelgroep. Ze zijn een sieraad in ieders boekenkast. 
De prijs werd gewonnen door Rob Ruggenberg.

 

 

 

Geslaagd bezoek van de Vuurvlinder aan de bibliotheek in Appingedam

Dinsdag 28 maart was ik voor de Schoolschrijver in de bibliotheek van Appingedam. De kinderen van de Vuurvlinder kwamen er op bezoek om meer te leren over hoe je boeken zoekt en wat er allemaal te doen is in de bieb. Bibliothecaresse Mignon had een mooie boekenspeurtocht uitgezet en de kinderen doken er met groot enthousiasme in. Ze zochten boeken op in de kasten, zochten titels op in de catalogus van de bibliotheek en losten het ene raadsel na het andere op. En dat in een recordtempo. De ouders, juffen, Mignon en ik kwamen er nauwelijks aan te pas om ze te helpen. Een heel leuk en geslaagd bezoek.

 

 

Kan een ontdekkingsreiziger dingen ontdekken die niet bestaan?

Lezing Annejoke Smids

Zondag 9 april 2017, 12.00-13.00, Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen

​Deze lezing is alleen toegankelijk voor een select genootschap van kinderen.

Abel Tasman is de beroemdste ontdekkingsreiziger van Nederland. Toch kent niet iedereen zijn naam. Best gek, toch? Abel Tasman werkte in 1642 voor de Verenigde Indische Compagnie (VOC) toen hij de opdracht kreeg het Onbekende Zuidland te ontdekken. En landen ontdekken was precies wat Abel deed. Toch was de VOC niet blij met hem. Hoe zat dat eigenlijk precies?

 

 

 

Mijn nieuwe boek is er!

Mijn nieuwe boek ligt in de winkel. Het heeft lang geduurd deze keer, en het is altijd weer een heel spannend moment als het zover is. Het boek heet Bloedzusters en het speelt zich af in het oude Egypte, 33 voor Christus. De hoofdpersonen zijn Djeme en haar bediende Kai. Djeme is 14 en de zuster van farao Satamon. Satamon is farao geworden toen hun ouders onverwacht stierven. Sinds die tijd is alles anders, en Djeme voelt zich vaak alleen. Iedereen lijkt Satamon wel de belangrijkste persoon op aarde te vinden, ook de knappe Romeinse legerleider Flavius. Maar dan wordt Djeme benaderd door een man die beweert dat haar ouders vermoord zijn. En dat iemand in het paleis daarachter zit. Samen met haar trouwe bediende Kai gaat Djeme op zoek naar de waarheid. En daarbij ontdekt ze dingen die haar eigen leven in gevaar brengen… 

 

 

Weer Schoolschrijver!

Begin januari 2017 word ik weer Schoolschrijver, deze keer in Nuis en Appingedam. De eerste kennismakingen zijn al achter de rug en ik heb er weer veel zin in. In Appingedam ga ik elke week naar De Vuurvlinder en in Nuis naar 't Sterrenpad. Ik ben al druk bezig met het verzamelen van ideeën voor creatieve schrijflessen en leuke opdrachten. En die boekenkisten worden ook al steeds voller!

 

Schoolschrijver!

Wat een verrassing was het toen ik de uitnodiging kreeg om Schoolschrijver te worden! Van een paar collega-schrijvers had ik daar al over gehoord en het leek me echt heel leuk. Als Schoolschrijver kom je een half jaar lang elke week een uur in dezelfde klassen. Dat is heel anders dan wanneer je een schoolbezoek doet, waarbij je meestal een uurtje in de klas bent. Omdat je als Schoolschrijver meer tijd hebt, kun je allemaal leuke dingen doen zoals voorlezen, verhalen schrijven, praten over boeken, taalspelletjes doen en gedichten schrijven. Wat ik vooral hoop is dat kinderen door mijn bezoeken ontdekken hoe leuk het is om te lezen, zelfs dikke boeken, omdat je daar zo heerlijk in kunt verdwijnen. Ik begin in januari op CBS Het Galjoen in Hoogezand-Sappemeer en De Klimboom in Boerakker. Twee scholen! Best spannend, maar ik heb er veel zin in. Ik ben bij beide scholen al op bezoek geweest om te overleggen met de leerkrachten en de directeur en was blij te ontdekken dat de scholen zo enthousiast waren over dit traject. Ik heb er veel zin in, het gaat leuk worden! 

 

Verlaten op de longlist voor de Thea Beckmanprijs

Ieder jaar wordt aan een Nederlandse of Vlaamse auteur van het beste historische jeugdboek de Thea Beckmanprijs uitgereikt. Dit jaar dingen de boeken voor kinderen op de basisschool mee. Twaalf boeken maken deel uit van de longlist, waaronder 'Verlaten' van Annejoke Smids.

Longlist Thea Beckmanprijs 2012:

Caja Cazemier en Martine Letterie - Familiegeheim (Ploegsma)

Theo Engelen - Oorlog in de klas (Leopold)

Mireille Geus - Voor altijd beroemd (Nieuw Amsterdam)

Agave Kruijssen - Afscheid van Arthur (Lannoo)

Ineke Mahieu - De jongen met de vulpen (Van Holkema &Warendorf)

Truus Matti - Mister Orange (Leopold)

Janny van der Molen - Helden! (Ploegsma)

Joyce Pool - Kamp in de jungle (Leopold)

Aline Sax - De laatste reis (Clavis)

Annejoke Smids - Verlaten (Ploegsma)

Anna Woltz - Meisje nummer achttien (Leopold)

Anna Woltz - Ik kan nog steeds niet vliegen (Leopold)

Een vijfkoppige jury afkomstig uit canon, onderwijs en boekenvak stelde deze longlist samen uit titels die verschenen zijn in de afgelopen twee jaar. De jury maakt op 27 augustus de shortlist bekend van vijf titels. Op 15 september wordt aan de winnaar in het Archeon de Thea Beckmanprijs 2012 uitgereikt.

  
De opdracht van de koning op kerntitellijst Jonge Jury!

?

Voor de Jonge Jury lees je  boeken van het voorgaande jaar. Dat zijn er heel veel, daarom heeft een speciale jury het wat gemakkelijker gemaakt en er alvast twintig uitgekozen. Op die lijst van twintig staat ook De Opdracht van de Koning! 


Geheime opdrachten en bloedvetes in middeleeuws Schotland...
De Opdracht van de Koning speelt zich af in Schotland in 1540. Het verhaal begint als de dertienjarige Thomas en zijn vader onverwacht bezoek krijgen van een man met een opdracht van de koning. De koning wil een betrouwbare kaart van de westkust, omdat hij een opstandige groep Schotten gevangen wil nemen en Thomas' vader moet hem daarbij helpen. Thomas krijgt een voorspellende droom dat het allemaal niet goed gaat aflopen, maar gaat toch met zijn vader op reis.  Zoals Thomas al gedacht had gaat het niet goed en al snel worden ze gevangen genomen door de krijgers van de westkust, die zichzelf de Lords of the Isles noemen. Ze komen er terecht op hun geheime nederzetting Finlaggan en dan begint het avontuur pas echt...

?       

De Lords of the Isles hebben echt bestaan en ook de plaatsen waar mijn nieuwe verhaal zich afspeelt, bestaan echt. Hierboven zie je de ruïnes van Finlaggan, waar Thomas en zijn vader heen worden gebracht. In de tijd van mijn verhaal zag het er natuurlijk heel anders uit, toen stonden er allemaal gebouwen. Maar de eilandjes, die in een meer liggen dat ook Finlaggan heet, bestaan nog steeds. 

?

Belladonna nu in de winkel als pocket!

?

Marietta krijgt werk als keukenhulp bij een familie in Venetië. Al snel komen ze erachter dat Marietta veel van kruiden en planten weet en ze begint met het maken van mengseltjes voor allemaal kwaaltjes en pijntjes. Maar de opdrachten worden wat minder onschuldig als een belangrijke zakenman een van zijn tegenstanders uit de weg wil ruimen... 


Piratenbloed verschijnt als pocket in Duitsland

?
In januari 2009 is 'Piratenblut' ook als pocketeditie uitgekomen, nadat het in 2006 voor het eerst verscheen in een Duitse vertaling.  Het boek kreeg in Duitsland al verschillende onderscheidingen:"Boek van de maand december 2006" (Jubu-Crew - Arbeitsgemeinschaft Jugendbuch Göttingen)
"Lese-Hammer 2007"
Keuzelijst Moerser-Jugendbuch-Jury 2006/2007
Negende plaats in de "Kalbacher Klapperschlange 2007"


Belladonna wint 2e prijs Vlaamse kinder- en Jeugdjury in de categorie 12-14 jaar
De afgelopen maanden hebben 6500 kinderen van de Vlaamse kinder- en jeugdjury Belladonna en veel andere boeken gelezen. Er waren genomineerden voor verschillende leeftijdscategorieën. Belladonna was genomineerd in de categorie 12-14 jarigen.Op zondag 25 mei 2008 was het eindelijk zover en werd tijdens het boekenfeest in Gent bekend gemaakt wie er gewonnen hadden. Er waren maar liefst 2000 juryleden naar de prachtige middeleeuwse stad in België gekomen. Soms was het zo druk op de trappen van dansstudio De Vooruit, waar het feest plaatsvond, dat je bijna niet in de zalen kon komen.In die zalen vonden allerlei activiteiten plaats waar kinderen aan konden meedoen. Tijdens een 'boekdate' konden ze met elkaar en met hun favoriete schrijver praten over hun lievelingsboek. Je kon ook de zaal kiezen waar een schrijver voorlas of die waar verschillende schrijvers werden geinterviewd. Natuurlijk was er ook de gelegenheid om schrijvers om een handtekening te vragen, en zo ontmoette ik Casper, die de prijsvraag van april had gewonnen!

?

In Gent met Casper

Tijdens de spannende prijsuitreiking las de winnende schrijver een stukje voor uit zijn of haar eigen boek, terwijl ze achter een wit scherm stonden. De kinderen in de zaal moesten dan raden om welk boek het ging. Dat bleek niet moeilijk te zijn, en de winnende boeken kregen groot applaus. 

Presentatie Schimmenjagers in Amersfoort
"Uw boeken zijn heel dik. Schrijft u wel eens onzin om ze dikker te maken?" Dit was een van de vragen die me gesteld werden door de vier leden van de leesjury van kinderboekwinkel Speelboek. Ik heb uitgelegd dat ik dat niet doe, maar dat je als schrijver ook ruimte nodig hebt om dingen uit te leggen en een bepaalde sfeer te creëren, waardoor de lezer dingen voor zich kan zien en bij wijze van spreken kan ruiken. En dat zijn natuurlijk dingen waardoor een boek dik kan worden.Het was gezellig, tijdens de presentatie (21 mei 2008) van Schimmenjagers bij kinderboekwinkel Speelboek in Amersfoort. Naast een interview door de leesjury, was er ook een kwis. Op drie scholen, de Joost van den Vondelschool, de Aloysiusschool en de Zonnewijzer, was Schimmenjagers voorgelezen in de klas. De kinderen hadden zich heel goed voorbereid, sommige hadden het boek wel drie keer gelezen. Ze konden dan ook op bijna alle vragen antwoord geven, en vaak waren ze helemaal niet zo gemakkelijk! 
Uiteindelijk won de Aloysiusschool. Gefeliciteerd! 

Uitreiking Lese-Hammer 
In de bibliotheek van Hamm kwamen op 4 april 2007 een grote groep kinderen bij elkaar voor de uitreiking van de Lese-Hammer. Leerlingen van vijf scholen hadden acht jeugdboeken genomineerd en daaruit hun favoriete boek gekozen. De tien leden van de jury droegen t-shirts met hun favoriete boek erop. En toen was het zover: er klonk tromgeroffel, het gordijn ging open en... daar verscheen Thilo, verkleed als piraat. Het winnende boek was dus Piratenblut!

?